Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

noen

Kategorier

Prisvinnere 2022 - Einar Duenger Bøhn



Vinner av Sørlandets Kompetansefonds pris for populærvitenskapelig formidling 2022: Einar Duenger Bøhn

Einar Duenger Bøhn er professor i filosofi ved Universitetet i Agder. Han tildeles prisen for sin omfattende formidling av filosofiske problemstillinger og klassiske verker til leg og lærd innenfor «allmennheten».

Som fagfilosof har Bøhn et stort interessefelt. Han tok sin Ph.D. ved Universitetet i Massachusetts i 2009 og har siden publisert artikler og bøker om en rekke filosofiske emner: Religion, metafysikk, logikk, etikk, livsmening, panpsykisme, identitet, teknologi og kunstig intelligens, for å nevne de viktigste. Mange av publikasjonene har vært artikler i internasjonale tidsskrifter og kapitler i bøker på norske og internasjonale forlag. I tillegg har Bøhn utgitt flere monografier: God and Abstract Objects (2019), Meningen med livet (2019), Hva er metafysikk? (2021) og Teknologiens filosofi (2022).

De tre siste bøkene utmerker seg ved å være rettet mot et bredere publikum enn det fagfilosofiske. Her har Bøhn med overlegg brutt en barriere som mange akademikere sliter med å komme gjennom: Uten å fire på kravene til logisk argumentasjon og filosofisk originalitet, har han lagt bort den akademiske sjargongen og funnet et språk som mange lesere kan følge, ofte med utgangspunkt i hverdagslivets tildragelser. Slik åpner for eksempel boka Teknologiens filosofi: 

Vi har en helt fantastisk svart katt som heter Selina. Jeg sitter i sofaen og ser på henne. Jeg stryker henne over ryggen, mens hun durer i vei. For et liv! Så vakkert, så naturlig; så lite teknologisk og kunstig hun er. Hun bruker ikke engang klær, som kanskje er den mest primitive formen for teknologi vi kan tenke oss. Men hvorfor verdsetter jeg det naturlige og lite teknologiske ved Selina på denne måten? Hadde det ikke egentlig vært mer praktisk med en kunstig digital robotkatt, som så ut og oppførte seg på samme måte? (s. 10) 

Dette er et språk med essayistiske kvaliteter, og det rommer den genuine filosofiske nysgjerrigheten som ikke er forbeholdt fagfilosofer. Etter hundre sider med refleksjoner over informasjon, kunstig intelligens, kunstige personer, kunstig liv og transcenderende teknologi, er vi tilbake i sofaen, hvor Selina ligger og sover i en merkelig, langstrakt posisjon.

I tillegg til de skriftlige arbeidene, har Bøhn gjort seg nasjonalt bemerket gjennom foredrag, debatter på radio og TV, og ikke minst gjennom sine podkaster, som har flere tusen følgere. En av dem heter Einar Duenger Bøhns filosofipod, og her diskuterer han sammen med gjester klassiske filosofiske og litterære verker, som Aristoteles’ Den nikomakiske etikk, Platons Drikkegildet i Aten, Augustins Bekjennelser, de norrøne diktsamlingene Håvamål og Voluspå, Heideggers Væren og tid og Sartres Væren og intet. I en annen podkast leser han Nietzsches samlede verker med komikeren og artisten Kristoffer Schau; i en tredje leser han Bibelen fra perm til perm sammen med filosof-kollega Ole Martin Moen. Slik formidling av filosofi og religion har vi aldri før sett her til lands. Karakteristisk for podkastene er at Bøhn aldri opptrer som besserwisser, men som en nysgjerrig leser som lytteren kan identifisere seg med.

Og humoren er aldri langt unna – Bøhn er en lettflirt filosof. På fremragende vis gjør han filosofien aktuell og tilgjengelig for den norske befolkning.

 Agder Vitenskapsakademi gratulerer Einar Duenger Bøhn med en flott innsats for forskningsformidling og formidling av filosofi, og gratulerer med prisen.

 



Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn